• VIDB: Ligtenberg en Sluymer (Kagia): Na vijf jaar kan de kroon eindelijk op het werk

  4 apr 2019
 • Het draaiboek is al uitgeprint, alleen is het de vraag of de festiviteiten dit weekend al kunnen beginnen voor Kagia. De Lisserbroekers moeten komende zaterdag in Haarlem winnen bij United/DAVO en daarna wachten op het resultaat bij ZSGOWMS -  Stormvogels. Als laatstgenoemde ploeg punten verspeelt, is de ploeg van René Ras officieel de kampioen van de Derde Klasse. Dat laatste zou een unicum zijn in Lisserbroek, want in die klasse is de club nog nooit kampioen geworden. ,,We beseffen wel dat we geschiedenis kunnen schrijven", zeggen Dirk-Jan Ligtenberg en Timo Sluymer daarover.

  Voor beide spelers zal het kampioenschap bijzonder zijn. Sluymer is een échte Lisserbroeker en speelt vanaf de jeugd al bij de club. Na een aantal jaar over de brug te hebben gespeeld bij FC Lisse, is hij in de zomer van 2014 teruggekeerd bij ‘zijn club’. Niet alleen de middenvelder trok toen naar De Kikkerbeetstraat. Op dat moment kozen ook Rens Lamboo en Ligtenberg ervoor om in het oranje shirt te gaan spelen.

  Onder leiding van trainer Anton Wijsman werd er gebouwd aan een project met een vaste kern spelers. In de vier jaar dat Wijsman aan het roer stond, waren de resultaten over het algemeen goed. Elk seizoen weer hoopte de club mee te doen om de prijzen, maar meestal kwam het team in de eindfase tekort. ,,Van die jaren hebben we enorm veel geleerd en daarin is de basis gevormd. Wij zijn nu als ploeg volwassen geworden. Nu zijn wij er klaar voor", zegt Ligtenberg over de groei van de ploeg.

  Doel
  Zowel Sluymer als Ligtenberg kwam met een bepaald doel terug naar de club: het spelplezier terugvinden. Nooit noemde het tweetal het woord ‘kampioenschap’. Het was duidelijk dat er potentie in de groep zat, maar het kwam er telkens net niet uit. Wat is dan de reden dat het dit seizoen wel lijkt te kloppen?

  ,,Toen we de eerste acht wedstrijden wonnen, wisten we het zeker: we moesten kampioen worden."

  ,,Deze groep zit gewoon goed in elkaar", gaat Ligtenberg verder. ,,Eigenlijk zijn we buiten het veld nog hechter dan in het veld. We zijn een soort vriendengroep die voor elkaar door het vuur gaat. We spelen ongeveer al twee á drie jaar in dezelfde samenstelling met af en toe een nieuwe speler erbij. Dat helpt mee. Toen we aan deze competitie begonnen, hadden we wel het idee dat we iets konden bereiken. Toen we de eerste acht wedstrijden wonnen, wisten we het zeker: we moesten kampioen worden."

  Hoe eerder, hoe beter
  En dat moment is nu heel dichtbij. Zoals gezegd kan de ploeg van René Ras dit weekend eventueel kampioen worden. Als het aan Sluymer en Ligtenberg ligt, is dat dan ook het geval. ,,Het liefst zo snel mogelijk", zeggen zij allebei. ,,Bij mij spookt de gedachte van kampioen worden toch een paar keer per dag door m’n hoofd", geeft Sluymer toe. ,,Het enige nadeel is dat we niet in eigen huis kampioen worden in dat geval. Ook moeten we een half uur wachten op het resultaat van onze concurrent. Wat mij betreft is het alsnog beter als we het dit weekend worden. Hoe eerder je hem hebt, hoe beter."

  Sluymer over het kampioenschap: ,,Het spookt een paar keer per dag door je hoofd."

  Hoewel beide spelers ‘pas’ vijf jaar in het eerste elftal van de club spelen, zijn ze met gemak échte clubjongens te noemen. Allebei staan ze bekend om hun werklust en leiderschap. ,,Ik ben dan ook wel benieuwd hoe vanavond (donderdag red.) op de training gaat. Ik denk dat iedereen extra scherp is", verwacht Sluymer.

  Eerste kampioenschap sinds 1995
  Mocht het komende zaterdag gebeuren voor de mannen van Ras, dan wordt er op dat moment geschiedenis geschreven. Niet alleen wordt er dan voor het eerst sinds 1995 een kampioenschap behaald, maar de club mag zich dan ook voor het eerst in de historie kampioen van de Derde Klasse noemen. Dat zou betekenen dat voor het tweetal een droomscenario uitkomt. Hét scenario waar zo vaak aan de bar na trainingsavonden over is gesproken en gefantaseerd.

  ,,De supporters zeiden vorig jaar al dat er een seizoen zou komen waarin het onze kant op zou vallen."

  ,,Volgens mij is onze voorzitter Richard Trompert voor het laatst met Kagia kampioen geworden", gaat Ligtenberg verder. ,,We zeggen wel eens voor de grap tegen hem dat we dat team de boeken uit gaan schieten. We merken wel in de club dat het enorm leeft. We zijn ook met iets moois bezig, want we zijn nog steeds ongeslagen. Dit is een beloning voor al die jaren waarin de basis is gelegd. De supporters zeiden vorig jaar al dat er een seizoen zou komen waarin het onze kant op zou vallen. Ik ben vooral opgelucht als het moment daar is."

  ,,Voor mij zou dit echt hét hoogtepunt in m’n voetbalcarrière zijn", erkent Sluymer. ,,Met je eigen club kampioen worden is heel bijzonder. Zeker aangezien het al zo’n lange tijd niet is gebeurd. In de jeugd heb ik het wel eens meegemaakt, maar met een eerste elftal is nog veel mooier."

  Tekst: Ruben Beukers

  Foto’s: Johanna Wever