• LAV: Terug in de tijd: het laatste kampioenschap van Kagia

  3 apr 2019
 • Aanstaande zaterdag kan Kagia als één van de eerste clubs, zo niet als eerste, kampioen worden in het amateurvoetbal. De ploeg uit Lisserbroek raast al het gehele seizoen door de derde klasse B en heeft de concurrentie op grote afstand gezet. Wanneer de formatie van Rene Ras zegeviert bij United/DAVO én Stormvogels puntverlies incasseert bij ZSGOWMS dan kan de champagne ontkurkt worden.

  Uiteraard zal LAV komende zaterdag van de partij zijn in Haarlem en uitpakken wanneer de titel daar is. En mocht het zaterdag nog niet lukken dan zal het kampioenschap naar grote waarschijnlijkheid een week later een feit zijn. Kagia is al geruime tijd derdeklasser, maar speelde in de jaren zeventig, tachtig en negentig een bescheiden rol in de kelders van het amateurvoetbal.

  Ondertussen is de club qua organisatie gegroeid naar een meer dan modale derdeklasser. Beter gesteld; de club is op dat gebied toe aan en nieuwe uitdaging. De tweede klasse is het niveau dat absoluut en zonder enige twijfel past bij de oranjehemden. En niet enkel op organisatorisch vlak, maar zeker ook binnen de lijnen. Het aftellen is begonnen, maar het leek onze redactie op zijn plaats om nog even terug te gaan in de tijd. Wanneer kon er voor het laatst feest worden gevierd vanwege een kampioenschap? We noteren maandag 3 april 1995. In het Leidsch Dagblad was het volgende artikel terug te lezen, waarin een hoofdrol was weggelegd voor de huidige (wel aftredende) voorzitter Richard Trompert. En onze redactie maar denken dat hij zijn populariteit te danken had aan zijn werk met de voorzittershamer..

  Kagia ‘voetballend’ kampioen

  Slechts een jaar heeft Kagia nodig gehad om de Leidse afdeling weer te ontstijgen. Dankzij een 5-0 zege op SVLV en de 2-2 van TAVV bij UVS kwam de titel terecht bij de ploeg die daar na vorige week het meeste aanspraak op maakte. Voor Jan van Bemmelen een ongekend succes. ,,Ik weet niet wat mij overkomt. Ik ben al zeventien jaar trainer, maar buitenom succesjes met tweede elftallen ben ik nog nooit kampioen geworden."

  Een ietwat verrassende kampioen, want vrijwel het gehele seizoen hebben de Lisserbroekers in de schaduw vertoefd van TAVV. Vorige week sloeg Kagia evenwel in de directe confrontatie kehard toe. Met maar liefst 4-1 werden de mannen van Thom den Daas afgedroogd, op een manier die elk misverstand over wie de sterkste was uitsloot. Daarna is Abbenes op een dinsdagavond nog even aan de zegekar gebonden. Het duel zaterdag tegen SVLV was daarbij vergeleken een makkie, hoewel de Voorschotenaren in de eerste helft nog flink van zich afbeten. In het tweede bedrijf maakte Kagia echter korte metten met de hekkensluiter.

  Twee man vielen daarbij extra op: de jonge Jeffrey den Butter en routinier Richard Trompert. Deze uitblinkers belichaamden het succes van Kagia. Een goede mix van routine en jeugd, een basis van dertien gelijkwaardige spelers en een uitstekende balns in het team. ,,En we knokken voor elkaar he", benadrukte Trompert, die zaterdag met drie treffers zijn seizoenstotaal opvijzelde naar achtentwintig.

  Den Butter scoorde de belangrijkste eerste en derde goal. ,,We spelen zoals we trainen. Van Bemmelen doet wel eens zijn ogen dicht, want er gaat wel eens een speler de lucht in."

  De Leidse trainer is trots op ‘zijn’ jongens, het team waarmee hij-na het roer van de op non-actief gestelde Theo Godyla te hebben overgenomen-vorig jaar degradeerde. ,,Dit kampioenschap is zoveel lekkerder dan wat ook", lachte Van Bemmelen. ,,Het is het waard om elk week die 160 kilometer hier naartoe te rijden. Het is een heerlijke groep om mee te werken. Er zijn van de selectie steeds 25 man aanwezig om te trainen. Hoe blij ik ben? Nou, ik ben trots op mezelf dat het me is gelukt. Wellicht een beetje zuur voor TAVV, maar ik kan daar op dit moment niet zo mee zitten."

  Na een stroef begin van de competitie begon het te lopen. Kagia won negen wedstrijden op rij en kreeg tijdens het winterreces van een aantal basisspelers alleen nog op de broek van MVKV. De verjonging die Van Bemmelen doorvoerde, bleek een succesgreep te zijn. Den Butter is daar een geslaagd voorbeeld van. De pas 18 jaar geworden aanvaller is handig, heeft flair, een ‘neus’ voor doelpunten en bovendien een vader (Henk) die jarenlange een gewaardeerde kracht in de Lisserbroekse defensie was. Den Butter: ,,Voor hem vooral ben ik blij. Vanaf de F’jes heeft hij mij begeleid en hij is zo  ongelooflijk trots op mij."

  Ook zette hij zijn jeugdtrainer Bert Glas in het zonnetje. ,,Hij wilde me eerst in de A-junioren houden, maar heeft mij uiteindelijk op aandrang van Van Bemmelen laten gaan. Ik weet zeker dat ook hij trots op mij is."

  Zoals heel Lisserbroek dat op Kagia is. Met prima voetbal haalden de mannen van Van Bemmelen de eindstreep. De Leidenar heeft de ploeg op een manier laten voetballen die in de vierde klasse niet zal misstaan. Kagia kijkt er dan ook vol vertrouwen naar uit. ,,Weet je, en dat is niets ten nadele van de trainers die hier voor mij zijn geweest, die lange bal van achteruit leek voorbehouden te zijn aan Kagia. Als je zoiets in je eigen team deed, riepen ze Kaaaaagiaaaaa. Nou dat soort voetbal spelen we niet meer. We hebben hier een trouwe en ook kritische schare supporters, die op een gegeven ogenblik zei: hè, hè, we zijn gaan voetballen."

  Kagia-SVLV 5-0. 1-0 Den Butter, 2-0 Trompert, 3-0 Den Butter, Trompert 4-0, Trompert 5-0.

  Opstelling Kagia: Boubos (Kaak), Wijnhout, Clements, Van de Ham, Gresnigt, Kortekaas, Goedemans (Van Luijk), Markus (Hulsbos), Kattenberg, Den Butter, Trompert.

   

  Originele artikel: https://leidenamateurvoetbal.nl/2019/zaterdag/3deklasse/terug-in-de-tijd-het-laatste-kampioenschap-van-kagia/