• LAV: Rabobank LAV Cup: FC Oegstgeest flikt het weer, Kagia de dupe

27 mrt 2019
  • Rabobank LAV Cup- Na Voorschoten’97 (za) heeft ook FC Oegstgeest zich geplaatst voor de halve finale. Deze ploegen komen nu tegen elkaar uit op sportpark Adegeest, waarschijnlijk begin mei. De vierdeklasser schakelde Kagia uit na strafschoppen, nadat het in de reguliere speeltijd bij 1-1 was gebleven. Voorheen stond de VV al bekend als ware cupfighters, maar FC zet de trend ‘gewoon’ door om ver te komen in de strijd om de beker. Of dit nu de districtsbeker of de Rabobank LAV Cup betreft.

Beide ploegen oefenden in de winterstop tegen elkaar en dat leverde de enige nederlaag van Kagia op dit seizoen. De ploeg van René Ras wilde revanche halen voor die nederlaag, maar het kwam er niet van na een vermakelijke avond voetbal tussen de aanstaande kampioen in 3B (West I) en de huidige nummer twee van 4A.

Beide ploegen waren enigszins gehavend, hoewel de afwezigheid van Tijs van der Schinkel bij de thuisploeg zich het meest liet voelen. De buitenspeler had zich ziek afgemeld en zijn snelheid en scherpte voor het doel werd meer dan eens gemist. Over de gehele avond kreeg Kagia genoeg kansen om het duel na de vroege 1-0 op slot te gooien, maar dat lukte niet. Liet de formatie van Huig Jan Heeringa zich dan in aanvallend opzicht onbetuigd? Nee, absoluut niet. Een hogere score was dan ook zeker mogelijk geweest.

De eerste serieuze kans kwam op naam van Bob den Hollander. De nummer tien schoot in kansrijke positie over. Daarna moest Peter Messemaker aan de bak toen Joey van Beelen en Dorus van der Voort voor hem opdoken. De ervaren doelman kwam deze avond sterk voor de dag, maar was wel kansloos op een schot van Rens Lamboo. Na een korte corner dribbelde de technisch vaardige speler zich naar even buiten de zestien om vervolgens een ‘juweeltje’ af te leveren. De middenvelder strooide daarnaast en daarna met passes en het was dan ook niet zo gek dat de verdedigers van de FC hardop uitspraken dat ‘die 10’ minder ruimte moest krijgen.

De bezoekers waren niet van de leg van de achterstand want nog voordat de eerste twintig minuten voorbij waren, kregen ook Daniël van Vliet en Abel Bormans de gelegenheid om de 1-1 af te drukken. Sander Hogervorst redde in eerste instantie en daarna zocht de laatstgenoemde het doel te hoog. Niet minuten later had Bormans zijn beste actie in huis door naar binnen te draaien en met links af te vuren. Hogervorst was nu kansloos, maar de lat stond succes voor de gasten in de weg.

In de eerste helft had Kagia het beste van het spel gehad met meer mogelijkheden, maar na de rust kreeg de thuisploeg het in het eerste kwartier knap lastig. Dat was wel nadat Dorus van der Voort een grote kans om zeep had geholpen na een vlot lopende Kagiaanse aanval. Bormans had aan de andere kant een mispeer in huis en Den Hollander vond na een solo geen vrijstaande medespeler. Even later was het wel bingo. Een vrije trap van Danny Wenink werd door Den Hollander koppend tot doelpunt gepromoveerd. De gastheer had zelfs op achterstand kunnen komen, maar Bas Nieuwenburgs inzet daalde net niet voldoende.

In de levendige tweede helft bleven de twee ploegen op de aanval spelen en daardoor bleef het vermakelijk. Bormans leek na een prima actie de 1-2 binnen te knallen, maar Hogervorst kwam met de schrik vrij. In dezelfde minuut schoof Van der Voort voorlangs. Een vrije trap van Lamboo kon nipt over de lat worden getikt door Messemaker en Jesper Imanse stuitte op de voeten van de sluitpost. Van der Voort kreeg het daarna wederom niet voor elkaar om de keeper te verschalken. De grootste kans van Tim Bakker aan de andere kant kon net voor de doellijn worden verwerkt, waarna de carambole nog bijna de 1-2 opleverde van Den Hollander.

Na de reeks gemiste kansen moesten strafschoppen de beslissing brengen. Hogervorst en Den Hollander misten en ook na de vijfde elfmetertrap was er nog geen beslissing gevallen. In de zevende ronde ging het uiteindelijk mis bij Pascal Timmermans van Kagia. Opvallend was dat er geen enkele penalty gestopt was door de doelmannen.

Kagia had op de halve finale gerekend om het seizoen nog meer kleur te geven, maar strandde dus in de kwartfinale. Het feest zal er binnenkort op zeker niet minder door worden, want uiteraard zal de titel op gepaste wijze worden gevierd. Een kampioenschap zit er voor Heeringa en de zijnen niet meer in, maar er wordt nog wel op drie fronten gestreden en dat mag een prestatie van formaat worden genoemd. Voorschoten’97 is gewaarschuwd, maar eerst zal het vizier worden afgesteld op Sportlust’46 in de strijd om de districtsbeker (zie voorbeschouwing elders).

Kagia-FC Oegstgeest 1-1 (1-0). Lamboo 1-0, Den Hollander 1-1. Scheidsrechter: Sinke.

Basisopstelling Kagia: Hogervorst, Timmermans, Meiland, Tibboel, Hoejenbos, Van der Veek, Lamboo, Hogewoning, Imanse, Van Beelen, Van der Voort.

Basisopstelling FC Oegstgeest: Messemaker, Polet, Solleveld, Lichtenbeld, Bakker, Nieuwenburg, Van der Spek, Den Hollander, Bormans, Wenink, Van Vliet.

Tekst: Hennie Kanbier