• Derde klasse B (West I)- Vorige week sloeg Kagia een aanval van DEM af om de titelrace weer open te gooien. Daarbij kwam dat Pancratius en Stormvogels de punten deelden en dus zag het er weer zonniger uit voor de oranjehemden. Een week later lijkt niets een kampioenschap meer in de weg te staan. In Badhoevedorp werd Pancratius met 3-5 op de pijnbank gelegd, terwijl de storm bij Stormvogels ook is gaan liggen getuige de kansloze nederlaag hij DEM. Kagia staat nu al twaalf punten voor en de vraag lijkt niet meer gerechtvaardigd welke concurrent zich nog kan opwerpen als serieuze tegenkandidaat voor de hoofdprijs.

  Onder de rook van Schiphol kreeg de ploeg van René Ras het niet cadeau. De thuisploeg streed misschien wel voor de laatste kans om de competitie nog van enige spanning te kunnen voorzien. Uiteraard wilde ook Kagia zaken doen en dat resulteerde in een meeslepend spektakelstuk. Uiteindelijk wonnen de in een wit shirt gehulde gasten verdiend van de dapper strijdende opponent. Een aanhanger van de thuisclub verwoordde de nederlaag treffend. ,,Van dit Kagia valt op dit moment niet te winnen. We hebben leuk meegedaan, maar ze zijn gewoonweg te goed. Dit is de meer dan terechte kampioen straks."

  Aan dat laatste twijfelt nagenoeg niemand meer. Natuurlijk, elk team kan in een dip terecht komen en blessureleed en schorsingen kunnen roet in het eten gooien. Maar dan nog. Kagia heeft een brede selectie en kan tegenslagen opvangen. Het spel is het gehele seizoen al overtuigend en slechts drie tegenstanders mochten tot nu toe wat punten afsnoepen van de Kagianen. Maar dat was het dan ook wel. De Ras-brigade maakt echter een niet afnemende gretigheid en elke wedstrijd wordt geconcentreerd afgewerkt. Dat Pancratius het wel voor elkaar kreeg om Sander Hogervorst, die overigens als één van de laatste spelers ook heeft aangegeven graag te willen blijven bij de club, drie keer te laten vissen was misschien opvallend te noemen. Wanneer je aan de andere kant pakweg tien grote kansen krijgt en er daarvan vijf worden benut, valt de dadendrang van de tegenstrever echter in het niet.

  Op het knusse sportpark was het al rap raak. Joey van Beelen, die rechts voorin weer de voorkeur kreeg boven Jesper Imanse, kwam door op rechts en vond Tijs van der Schinkel. De buitenspeler had weinig ruimte nodig en liet de goalie van de thuisploeg kansloos. Het leverde geen apathische thuisploeg op. Sterker nog, Pancratius liet duidelijk zien de punten in eigen huis te willen houden. Geen vroegtijdige overgave dus. Vijf minuten na de openingstreffer werd het zo 1-1 door puntspeler Joey van den Broek, die wel vrij veel gelegenheid kreeg in die situatie om af te drukken.

  De gelijkmaker zorgde voor nog meer levendigheid en het spel golfde op een neer. Een indrukwekkende solo van Roy Hogewoning had meer verdiend, maar zijn inzet werd gesmoord. Van der Schinkel knalde even daarna snoeihard raak, maar dat deed de linkspoot in buitenspelpositie. Toch was het Kagia dat opnieuw de voorsprong pakte. Wederom Van Beelen stond aan de basis en nu was het Hogewoning die keurig voor zijn tegenstander kwam. In de fase daarna waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Van den Broek kwam een keer oog in oog te staan met de sluitpost van de gasten, maar de doelman kwam als winnaar uit de bus. Een minuut of zes voor het rustsignaal lukte dat evenwel niet. Opnieuw was de aanvaller trefzeker, waarbij de defensie van Kagia dit keer niet solide oogde. Desalniettemin had Kagia zomaar voor kunnen staan halverwege. Van Beelen werd tweemaal gezocht over de grond en Pancratius mocht niet mopperen dat het met een gelijke stand mocht gaan rusten.

  Na de onderbreking kwam de koploper aanvankelijk sterk voor de dag, maar de zoektocht naar de 2-3 leverde nog niets op. Dirk-Jan Ligtenberg was wel dichtbij, maar de inzet van de centrumspits ging voorlangs. Nog boeiender werd het toen de nummer twee van de ranglijst zelfs op voorsprong kwam. Weer prikte de dekselse Van den Broek raak. Kagia moest dus in de achtervolging, maar aarzelde geen moment om daar mee te wachten. Wel bleef de achterste linie redelijk kort voor de eigen zestien spelen, maar met flitsende aanvallen werd de thuisploeg in het vervolg aan gort gelopen. De 3-3 viel al snel en Van der Schinkel voegde zo koppend nog maar eens een treffer aan zijn imposante totaal toe. Kagia denderde vervolgens door en het verzet brak nu definitief bij de gastheren. Hogewoning tekende van dichtbij voor de 3-4 en weer Van der Schinkel toonde zich koelbloedig in de afwerking na een werkelijk indrukwekkende aanvalsopzet. De score had daarna nog hoger kunnen oplopen, maar de marge van twee treffers was meer op zijn plaats gezien de gehele wedstrijd.

  Kagia mag uiteraard niet verzanden of overmand worden door gemakzucht in de komende maanden. Het heeft er alle schijn van dat dit ook niet zal gebeuren, want de manschappen van Ras lijken eergevoelig genoeg om de ongeslagen status te behouden. Dan rest enkel de vraag wanneer Kagia het grootste feest van het seizoen mag gaan vieren. In deze sneltreinvaart lijkt het uitgesloten dat er gewacht zal moeten worden tot de maand mei. Hoe dan ook; Kagia is toe aan de tweede klasse. In alle facetten.

  Pancratius-Kagia 3-5 (2-2). 9. Van der Schinkel 0-1, 14. Van den Broek 1-1, 23. Hogewoning 1-2, 37. Van den Broek 2-2, 58. Van den Broek 3-2, 61. Van der Schinkel 3-3, 71. Hogewoning 3-4, 78. Van der Schinkel 3-5. Scheidsrechter: Stoffer. Toeschouwers: 300.

  Kagia: Hogervorst, Timmermans, Meiland, Lobbezoo, Tibboel (67.Hoejenbos), Sluymer (82.Van der Veek), Lamboo, Hogewoning, Van Beelen (62.Imanse), Ligtenberg, Van der Schinkel.

  Origenele artikel:https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2019/zaterdag/3deklasse/kagia-niet-te-temmen-concurrentie-mijlenver-weg/

  Foto's: Hans van Dijk

  Interviews na afloop Pancratius Rksv 1 - v.v. Kagia 1