Nieuwsbericht verduurzaming voetbalvereniging Kagia


Wij gaan onze eigen stroom opwekken!

Trots kunnen we jullie vertellen dat wij als eerste voetbalvereniging in onze gemeente, gaan verduurzamen met zonnepanelen en led-veldverlichting! Komende week start Sportief Opgewekt met het installeren van de zonnepanelen bij ons op het dak. In zonnepanelen zitten zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Om een gemiddeld huis van stroom te voorzien heb je ca. 12 zonnepanelen nodig, wij krijgen maar liefst 146 panelen!

Krijgen we ook stroom als de zon niet schijnt?

Jazeker! De zonnepanelen werken op daglicht. Dus ook bij bewolking wekken de panelen stroom op. In de zomer wekken de panelen meer op dan we gebruiken. Deze extra stroom leveren we aan het elektriciteitsnet. ’s Avonds werken de panelen niet. Dan gebruiken we stroom uit het elektriciteitsnet.

 

Led-veldverlichting

Met het opwekken van zonnestroom zijn we er nog niet. We willen ook bewuster omgaan met ons energieverbruik en stroom besparen. Daarom krijgen we led-veldverlichting op ons hoofdveld. Door de ledverlichting en zonnepanelen bespaart Kagia elk jaar bijna 47.000 kWh grijze stroom. Dit komt jaarlijks neer op zo’n 26.200 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Als we niet zouden verduurzamen, maar wel deze uitstoot wilden compenseren, hadden we bijna vijf voetbalvelden vol moeten planten met volwassen eiken.

 

Besparing

We vinden het belangrijk om onze leden bij de verduurzaming te betrekken. Er komt daarom in onze kantine een voetbal-energiescherm te hangen. Hierop zien we straks live hoeveel energie we opwekken en verbuiken. In het najaar organiseert Sportief Opgewekt bovendien nog een sportcampagne waarbij we onze verduurzaming samen met jullie gaan vieren. Maar eerst gaan we een opgewekte zomer tegemoed.