• Kagia is natuurlijk de mooiste voetbalclub in de Bollenstreek. Zo mooi zelfs dat een voetbalteam uit Amerika onze vereniging komt bezoeken. Op dinsdag 16 april a.s. om 18:00 uur spelen The Salem Sabres uit Salem, Virginia namelijk een wedstrijd tegen het JO11-2 team van Kagia.

  Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen!

  Wil je meer weten over The Salem Sabres? Lees dan het artikel van Bob van Gerven, voormalig Lissenaar en coach van dit team.

  The Salem Sabres
  The Salem Sabres is een kleine club gelegen in de Bergen van Virginia in de Blue Ridge Mountains. Voor het seizoen 2018/19 heeft de club 9 jeugdteams. Er zijn geen volwassen (senioren) teams bij deze club.

  De club heeft ook geen kantine of kleedkamers. Het zijn een paar hobbelige velden waarop getraind en gespeeld wordt en de spelers kleden zich thuis om.

  Dit elftal won in het najaar de Fall Kick-Off Classic in hun leeftijdsgroep.

  In de competitie spelen ze in de Blue Ridge league, waar ze dit najaar tweede werden en dit voorjaar fier bovenaan staan. De wedstrijden in deze league zijn soms anderhalf uur rijden. Geen van de clubs hebben kleedkamers of kantines. Sommige velden zijn erg goed, en sommige lijken op een gemaaid weiland met lijnen.

  Het team:
  Wesley Feliciano-Feliciano #7
  Wesley’s familie heeft een achtergrond uit Guatemala. Hij heeft altijd een lach op zijn gezicht en geniet van het spel.

  Kees van Gerven #8
  Kees heeft al een paar keer mee gedaan bij zomerkampen bij Kagia en kent de club.

  Karol Naredo-Solabac #10
  Karol’s familie heeft een Mexicaanse achtergrond. Karol doet ook aan veldlopen en worstelen en speelt ook voor zijn school, de Lucy Addison Bulldogs.

  Grayson Shepherd #12
  Grayson is een van onze keepers, maar ook een kracht op het veld. Grayson speelt in de winter ook basketbal.

  Connor Magruder #13
  Connor speelt graag met zijn vrienden. Zijn favoriete sport is honkbal, maar hij staat zijn mannetje op het voetbalveld en ook als basketbalspeler.

  Adam Saunders #16
  Onze explosieve jonge speler die graag met zijn vrienden speelt.

  Griffin Geddes #18
  Griffin heeft ook meerdere talenten. Hij speelt basketbal en piano.

  Jake Williams #20
  Onze atleet: hij speelt basketbal, honkbal, maar het liefst nog voetbal. We hebben hem als gastspeler meegenomen.

  Aidan Hylton #21
  Aidan kijkt altijd voor iedereen uit. Hij speelt basketbal in de winter en is erg goed met nummers. Als je de stand even kwijt bent, vraag het aan Aidan.

  Juan Aguirre # 33
  Onze jongste speler heeft ook een Mexicaanse achtergrond. Juan houdt van erg pittig eten.

  Voetbal in Amerika
  In Amerika zijn er twee niveaus van voetbal. In het najaar wordt er recreatief gevoetbald. Dit wordt door de gemeente georganiseerd. Het is goedkoop en een van de ouders coacht. Dan is er het clubvoetbal waar Salem Sabres ook onder valt. De ouders moeten best veel betalen, krijgen coaches met wat voetbalachtergrond en vormen meer een opleidingsinstituut.

  Schoolvoetbal
  Het schoolvoetbal wordt dan erg belangrijk rond de 14-15 jaar en ouder. De beste spelers (van welke club dan ook) proberen voor de school de voetballen. De beste van de school hopen dan een scholarship (=beurs) te krijgen, waar ze met korting of zelfs gratis naar college kunnen als ze daar voetballen. In de zomer zijn er ook veel kampen waar de spelertjes zich kunnen verbeteren.

  De ouders die het meeste in de spelers investeren krijgen de beste coaching. Zolang dat zo is zal het Amerikaanse voetbal nog iets achter blijven bij de rest van de wereld, er wordt op straat of buiten nog bijna niet gevoetbald.

  Ik heb wel gezien dat er steeds meer coaches komen met een voetbalachtergrond en die worden ook leuk opgeleid. Er zijn best jeugdelftallen met goed talent, het is een langzaam proces.

  Over Bob
  Nog even over mezelf. Ik ben in Lisse opgegroeid, heb daar in de jeugd op laag niveau gespeeld. In de jaren 90 ben ik geëmigreerd naar Amerika, na een mislukte poging om als bloembollenvertegenwoordiger te werken. Ik ben bij een telefoonmaatschappij gaan werken, heb daar verschillende posities genomen. Na 18 jaar wilde ik iets anders en ik werk nu op een middelbare school als leraar. Ik heb een lage opleidingscursus gevolgd voor voetbaltrainer. Die Amerikanen weten best wel hoe ze atleten moeten opleiden en dat is best indrukwekkend.

  Dit is een heel leuk team, de meeste gaan ook naar dezelfde school. Dit is een groot avontuur voor die mannetjes van 11, dat ze hopelijk nooit vergeten.

  Voetbal verbroedert! We hebben wat verschillende culturen in ons team en het is leuk om te zien hoe zij de Nederlandse cultuur ervaren. We hebben niet de illusie dat we allemaal jonge prof voetballers zijn, maar we zullen ons beste beentje voor zetten om er een leuke partij van te maken. Met alle politieke onzin in ons land en eigenlijk wel overal is het erg leuk om dat allemaal van je af te schudden en lekker te voetballen.